Epätoivo vaihtui onnistuneeseen yrityskauppaan

Toimitusjohtaja Tuomas Hellemaa, Länsi-Urakointi Oy

Länsi-Urakoinnin Tuomas Hellemaa löysi rahoituksen yrityskauppaan Kari Kaivo-ojan avulla: ”Ilman Karin apua kauppa ei olisi toteutunut.”

Länsi-Urakointi Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Hellemaa alkoi olla kesällä 2020 lievästi sanottuna epätoivoinen.

Hellemaa harkitsi vakavasti hakeurakointiyritys Haretek Oy:n ostamista. Ostoprosessiin oli tullut kuitenkin mutkia matkaan. Alkuperäinen rahoitussuunnitelma ei toteutunut. Finnveran vaatimat selvitykset veivät paljon aikaa ja energiaa.

Hellemaa totesi, että nyt oma ammattitaito ei enää riitä. Hän otti yhteyttä Kari Kaivo-ojaan. He sopivat, että Kaivo-oja auttaa Hellemaata yrityskaupan rahoituksessa ja neuvotteluissa.

- Kun Kari alkoi hoitamaan asioita, minulta hävisi 90 prosenttia kauppaan liittyvästä työstä.

Länsi-Urakointi löysi Kaivo-ojan avustuksella uuden rahoituskanavan. Prosessi alkoi luistaa myös Finnveran suuntaan helpommin.

Liiketoimintakauppa toteutui loppuvuodesta 2020.

Rahoituksen eri koukerot olivat todella haastavia, mutta Karin avulla saimme homman maaliin. Minun ei tarvinnut hoitaa Finnveran suuntaan yhtään mitään.

”Hyvä, että oli ihminen, joka ajoi yrityskaupassa minun etujani”

 Tuomas Hellemaa arvostaa Kari Kaivo-ojan toiminnassa ennen kaikkea asiakaslähtöisyyttä, ammattimaisuutta ja nopeutta.

- Ei ollut sellaista asiaa, jossa Kari ei olisi osannut auttaa minua. Hän oli aina tavoitettavissa ja osasi kertoa asiat kansankielellä. Hän ratkaisi monta haastavaa pulmaa matkan varrella.

Yrityskaupassa on aina monta osapuolta. On ostaja, myyjä ja usein myös toisen osapuolen palkkaama välittäjä. Kaikilla on oma intressi, jonka pohjalta asioita katsotaan.

Oli hienoa, että minun puolellani pöytää istui ihminen, joka piti huolta yrityksemme intresseistä ja ajoi minun etujani.

Ulkopuolinen apu on yrityskaupassa kullanarvoinen

Tuomas Hellemaan mielestä ulkopuolinen apu on yrityskaupoissa aivan ehdoton asia. Yrityksen johdon osaaminen on vahvaa oman liiketoiminnan pyörittämisessä ja kehittämisessä, mutta yrityskauppa saattaa olla ainutkertainen kokemus.

Myös yrittäjän omat kiireet voivat hidastaa kaupan toteutumista.

- Kun päivittäinen työ on lähinnä auton ratissa istumista, tällaisten asioiden hoitaminen ei ole niin yksinkertaista kuin jos istuisin työpöydän ääressä. Eikä oma ammattitaitokaan olisi riittänyt.

Kari Kaivo-ojan palvelut sopivat Tuomas Hellemaan mielestä yrittäjille, jotka pohtivat eri rahoitusvaihtoehtoja ja kaipaavat vaativampaa rahoitusalan osaamista yrityskaupoissa.

- Karin kova osaaminen suhteessa palvelujen hintaan on enemmän kuin kohdallaan. Ilman häntä kauppa ei olisi toteutunut, ainakaan tässä aikataulussa.

Karin vinkit yrityskauppoja harkitsevalle

Ota asiantuntija mielellään jo suunnitteluvaiheessa mukaan.

Pohdi, onko järkevää ostaa yhtiön osakekanta vai liiketoiminta?

Jos ostetaan liiketoiminta, onko ostajalla sopiva yritys valmiina vai kannattaako perustaa uusi yritys?

Pohdi, miten rakennetaan sopiva rahoituspaketti.

Rahoittajatkin arvostavat, jos asioita on mietitty jo valmiiksi. On hyvä olla valmis ehdotus, jonka pohjalta lähdetään rakentamaan ratkaisua.

Laitetaanko sinunkin yrityksesi palaset paikalleen?