4 vinkkiä kassavirran varmistamiseksi

coins, currency, investment

Yritysideasi voi olla kuinka hieno tahansa. Mutta ilman kassavirtaa yrityksesi kuolee kuin ihminen ilman verenkiertoa.

Mikä on yrityksen elinvoiman tärkein mittari? Kassavirran varmistaminen.

Tämä on varsinkin monelle pk-yrittäjälle hivenen vaikea aihe.

Kauppaa kyllä tulee ja asiakkaille luodaan arvoa. Mutta oma taloudellinen pohja saattaa olla hutera, koska kassavirran tasapaino tökkii. Rahaa menee yrityksestä ulos nopeammin kuin sitä tulee sisälle.

Kassavirta tarkoittaa kiteytettynä yrityksen rahaliikennettä. Kuinka paljon kassaan tulee rahaa ja kuinka paljon sitä menee pakollisiin kuluihin, palkkoihin ja investointeihin.

Kassavirran tulopuolen tökkääminen johtaa siihen, että joudut siirtämään tärkeitä investointeja ja hakemaan ylimääräistä rahoitusta. Pahimmillaan et voi maksaa itsellesi ja muille palkkaa, kun odottelet asiakkaidesi maksuja. Eivätkä yrityksesi ostamien tavaroiden ja palvelujen toimittajat odottele maksujaan kovin pitkään.

Kaikki tämä lisää kustannuksia ja stressiä.

Kassavirran hallinta on yksi yritystoiminnan peruselementeistä. Saat kassavirran kuntoon keskittymällä neljään asiaan:

  • Tuotteen tai palvelun oikealla hinnoittelulla.
  • Omien ostojen mahdollisimman pitkillä maksuehdoilla.
  • Oikea-aikaisella omalla laskutuksella.
  • Asiakkaan maksujen varmistamisella.

 

Oikea hinnoittelu varmistaa toivotun katteen

Oikea hinnoittelu on varsinkin pk-yrittäjille monesti vaikea pala. Kova halu myydä johtaa usein liian halpoihin hintoihin. Hinnan pitää kuitenkin olla sellainen, että yrityksellesi jää kaikkien kulujen jälkeen haluttu kate.

Katteen tuhoamiseksi on monia keinoja, joita ei kannata kokeilla. Et tiedä, mitä palvelun tai tuotteen valmistaminen maksaa (myös yrittäjän työaika pitää laskea). Et ole varma, paljonko sinulla on kiinteitä ja muuttuvia kuluja. Tuotannon kannalta välttämätön työkalu hajoaa yllättäen. Annat mojovan alennuksen kaupan varmistamiseksi…

Työstä pitää saada sellainen hinta, että saat maksetuksi kaikki kulut ja itsellesi haluamaasi palkkaa. Rahaa pitäisi jäädä myös pahan päivän varalle ja investointeihin.

 

Pitkät maksuehdot antavat sinulle pelivaraa

Kun yrityksesi ostaa palveluja ja tuotteita, kysy aina, mikä on pisin mahdollinen maksuaika.

Varsinkin B2B-kaupassa maksuehdot voivat olla joustavia. Usein myyjä voi haluta itsekin pilkkoa kaupan maksun useampaan erään esimerkiksi verotuksellisista tai jaksotuksellisista syistä.

Ison laskun maksaminen kerralla voi tuntua monille meille kunnia-asialta. Mutta kannattaako niin tehdä, jos se aiheuttaa välittömän kassakriisin ja menetät sen takia yöunesi? Mielestäni ei.

Muista, että ostotilanne on aina neuvottelu. Eli ota maksuehdot rohkeasti esille. Se on normaalia kaupankäyntiä.

 

Laskuta heti, kun ehdot ovat täyttyneet

Tunnen monia yrittäjiä, joiden oma laskutus laahaa auttamattomasti tehtyjen töiden perässä. Vaikka työt on tehty ja laskutuksen ehdot ovat täyttyneet jo aikaa sitten, laskuja ei vain ole lähetetty. Usein tämä johtuu ”kiiireestä”, eli käytännössä siitä, että yrityksen hallintoasioille ei ole varattu riittävästi aikaa.

Ajallaan tapahtuva laskutus on kuitenkin yritystoiminnan perustoiminta. Jos et laskuta ajallaan, annat asiakkaallesi korotonta laina-aikaa. Samalla oma kassakiertosi voi kärsiä.

 

Varmista, että saat omasi asiakkaalta

Miten varmistat, että laskut maksetaan ajallaan?

Helpoin tapa on ottaa kumppaniksi laskutus-, maksuvalvonta- ja perintäpalvelu. Yrityksesi säästää valtavasti aikaa, kun teidän ei tarvitse huolehtia itse laskuja asiakkaalle ja valvoa, että laskut myös maksetaan ajallaan. Ulkoistettu palvelu hoitaa kaiken tämän ja tarvittaessa perinnän. Lopuksi saat ajantasaisen myyntireskontran kirjanpitoasi varten.

Esimerkiksi edustamani selainpohjainen Brang on erinomainen kumppani pk-yrityksen laskutukseen ja perintään.

Joskus yrityksesi joutuu antamaan pitkän maksuajan kaupan toteutumiseksi. Silloin voit rahoittaa myyntilaskusi. Saat esimerkiksi 80 prosenttia laskun summasta heti tilillesi ja loput, kun asiakas on maksanut laskunsa.

Myyntilaskujen rahoittamisessa auttaa esimerkiksi edustamani PURO Finance, jonka edistyksellinen tekniikka tuo tämän palvelun helposti myös pienemmille yrityksille.

 

Haluatko apua kassavirtasi varmistamiseksi?

Kassavirta määrittää sen, kukoistaako vai kuihtuuko yrityksesi. Kun yrityksesi verenkierto on kunnossa, toiminta pyörii kitkattomasti, bisneksen teko on helpompaa ja kaikki sidosryhmäsi saavat omansa ajallaan. Kun verenkierto alkaa tökkiä, se halvaannuttaa jopa koko yrityksen toiminnan.

Jos haluat kuulla lisää vinkkejä kassavirtasi varmistamiseksi, ota yhteyttä. Ensimmäinen sparrauskerta ei maksa sinulle mitään.